Uspešna prva radna iskustva studenata u gradskim upravama i službama, javnim i javnim komunalnim preduzećima, ustanovama i organizacijama čiji je osnivač Grad Novi Sad

Objavljeno petak, 20 februar 2015

Novi Sad, 20. febuar 2015. godine - Povodom završetka Univerzitetskog programa profesionalne prakse studenata Univerziteta u Novom Sadu u gradskim upravama i službama, javnim i javnim komunalnim preduzećima, ustanovama i organizacijama čiji je osnivač Grad Novi Sad danas su u Gradskoj kući dodeljeni sertifikati praktikantima – studentima Univerziteta u Novom Sadu. Sertifikate su zajednički uručili v. d. rektora Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Radovan Pejanović i šefica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada, prof. dr Marijana Dukić Mijatović.

„Ovaj program značajan je za kvalitet obrazovanja, jer donosi veoma bitnu dimenziju praktične primene stečenih znanja. Naš cilj je da novi humani kapital zadržimo u našoj zemlji, i očekujemo da će im ova praksa značiti kod zapošljavanja u budućnosti, jer odlivom mladih jako puno gubimo“ naglasio je prof. dr Radovan Pejanović. Prof. Pejanovi je istako da se ponosi što studenti Univeriteta imaju priliku da obavljaju praksu u institucijama čiji je osnivač Grad Novi Sad i da Grad treba da se ponosi njima i našim Univerzitetom koji ove godine obeležava 55. godina postojanja i tradicije. Učesnicima progama se pored v. d. rektora obratila i šefica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj. „Imamo uspešnu saradnju sa Univerzitetom, a kad je reč o univerzitetskoj profesionalnoj praksi, saradnja je ugovorom za 2015. godinu intenzivirana i podrazumeva više časova u okviru šestomesečnog programa. Imamo informacije da su studenti u ovom projektu prepoznali nešto dobro za sebe. Oni će moći u svoje radne biografije da unesu informacije da su već imali praktičan rad. Praktična znanja njima će mnogo značiti, a gradskoj upravi i preduzećima biće od koristi njihova kreativnost, nove misli i ideje, pa u toj sinergiji prepoznajemo uspeh“ – izjavila je prof. dr Marijana Dukić Mijatović.
Program će biti realizovan i u ovoj godini. Program je prvi put realizovan školske 2012/2013. godine s ciljem da omogući studentima da steknu praktična znanja, veštine i potrebno iskustvo. U Programu je ove godine učestvovalo 23 mentora i 39 studenata izabranih na javno raspisanom konkursu koji je bio objavljen na sajtovima Univerziteta, Univerzitetskog centra za razvoj karijere i savetovanje studenata i Grada Novog Sada. Danas su v. d. rektora Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Radovan Pejanović i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević potpisali sporazum o saradnji povodom realizacije Programa profesionalne prakse u 2015. godini na osnovu kojeg će uskoro biti raspisan Javni poziv za studente.