Održana promocija softvera "Virtuelni intervju za posao"

Objavljeno utorak, 02 decembar 2014

Promocija softvera „Virtuelni intervju za posao“ i radionica na temu Priprema za intervju za posao uz pomoć softvera za simulaciju intervjua održana je 2. decembra 2014. godine u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu u Svečanoj sali na prvom spratu, sa početkom u 11.00 časova. Virtuelni intervju za posao je prvi interaktivni softver u Srbiji za simulaciju intervjua za posao, sa preko 150 najčešćih pitanja poslodavaca. Softver omogućava simulaciju i vežbanje razgovora za posao, pripremajući na taj način mlade za aktivno traženje posla. Istraživanja su pokazala da je jedan od presudnih faktora za dobijanje posla pokazana spremnost i motivacija na samom intervjuu za posao.


Univerzitet u Novom Sadu, Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata, uz pomoć donacije Američke ambasade, omogućio je putem ovog projekta svojim studentima i diplomcima da 24 časa dnevno imaju na usluzi softver za vežbanje intervjua za posao. Saveti su dostupni kao video i kao tekstovni materijal te je na taj način omogućeno osobama sa oštećenjem sluha i vida da ga koriste.
Program sadrži osam grupa pitanja: upoznavanje; edukacija i treninzi; radno iskustvo; veštine i sposobnosti; ličnost, vrednosti, ciljevi; ponašanje i situacije; domaći zadatak i podesan posao. U okviru tih grupa nalazi se po nekoliko pitanja koja korisniku saopštava intervjuer, savet kako da korisnik formuliše svoj odgovor i primeri dobrih odgovora koji mogu da pomognu u osmišljavanju ličnog odgovora korisnika. Softver ima i opciju da korisnik snimi svoj odgovor i traži zahtev da ga pregleda karijerni savetnik.


Učesnicima su se obratili rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Miroslav Veković i savetnik za medije i kulturu Američke ambasade, Rajan Roland, a potom je radionicu vodila Nevena Markov, Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Novom Sadu.