Pet načina kako nam volontiranje može pomoći u pronalasku posla

Postoji više očiglednih prednosti volontiranja – osećaj korisnosti, pomaganje dugima, širenje vidika i upoznavanje novih ljudi. Takođe može se dostići poslovna korist, i možeš sebi pomoći da pronađeš svoj posao iz snova.

1) Razvoj novih veština

Volontiranje može biti dobar način da se obučiš u oblastima u kojima ti dosadašnji poslovi nisu omogućili. Ako ti je potrebno dodatno iskustvo za određeni posao ili unapređenje postoje mnogi načini, na primer:

  • Upravljanje projektima – organizovanje događaja ili prikupljanje novca,
  • Veštine trgovanja – kontaktiranje donatora ili angažovanje volontera,
  • Upravljački tim – mnogi projekti zahtevaju zajednički napor, i lidera da koordinira grupom,


2) Sticanje novih poslovnih veza

Nikada ne znaš koga možeš upoznati baveći se dobrotvornim radom. Prema istraživanjima, 43% volontera u 2009. godini su imali bečelor diplomu ili više zvanje, dok u 2007-oj je volontiralo samo 25.6% visokoobrazovanih. Tako da tvoje šanse da upoznaš profesionalce u svetu volontera su dobre. Ako izabereš volontiranje koje je povezano sa poslom kojim ti želiš, ti možeš da naiđeš na ljude sa sličnim interesovanjima ili koji imaju sličan posao onome koji ti želiš.

3) Impresioniranje poslodavca sa svojim ambicijama

Mnoge kompanije imaju takvu poslovnu kulturu u kojoj je socijalna odgovornost visoko vrednovana, i pokazivanje tvog dobrotvornog rada može naići na pozitivnu reakciju kod poslodavaca.
Toni Blejk, direktor ljudskih resursa u kompaniji “DaVita”, primetio je da se kandidati koji volontiraju uvek ističu na pozitivan način. On je citirao svog izvršnog direktora Kenta Tirija koji je rekao da su oni prvenstveno zajednica, pa tek onda korporacija i da se naročito cene vrednosti ljudi koji su angažovani u zajednici. Volonterski rad obogaćuje biografiju i iskustvo kandidata, što se posebno vrednuje.


4) Dodatno radno iskustvo

Volontersko iskustvo je takođe i profesionalno iskustvo. Umesto pisanju naziva “volonter” u CV-iju, navedite listu organizacija i datume i vaše tačne odgovornosti kao na primer “koordinator projekta” ili “instruktor”. Navedi sva svoja dostignuća, rezultate i nagrade kao bilo koji drugi posao, bez skromnosti.

Nezavisno od toga da li ste zaposleni ili tražite novi posao, iskoristite svoje vreme da steknete nove veštine i pomažući svojoj zajednici pokažete svoju spremnost da stalno stičete nova znanja i učinite više.


5) Osećajte se korisno

Davanje drugima bez očekivanja bilo čega zauzvrat podiže samopoštovanje i samopouzdanje. Pomažući drugima možemo se osećati kao da smo učinili svet malo boljim.

Volonteri mogu da obavljaju poslove mentora, savetnika, poslove u administraciji i mnoge druge, čime mogu znatno da utiču na poboljšanje života drugih ljudi.


Ejmi Njuman
(napisao za Yahoo! HotJobs)

Preveli:
Vida Ružičić
Sanja Kokić