Nemate dovoljno iskustva?

Tražite prvi posao radi sticanja iskustva, ali ne možete ga pronaći zato što je potrebno da već imate iskustva.

Ne budite obeshrabreni. Oslonite se na svoje adute i pokušajte! Pratite sledeće korake da biste stvorili uspešan CV.

Izaberite pravi format
Dva najefektivnija formata rezimea za početnike u traženju posla jesu funkcionalni i kombinovani rezime. Držite se jasno definisane hronologije koja naglašava vašu istoriju zaposlenja.

Funkcionalni rezimei naglašavaju vaše relevantne veštine dok stavljaju u drugi plan hronologiju. Umesto navođenja datuma zaposlenja, ovaj format koristi kategorije da istakne vaše sposobnosti. Na primer, ako tražite poziciju sekretara a nemate prethodnog iskustva, možete napraviti sledeće kategorije: „kompjuterske veštine”, „komunikacija” i „sposobnosti menadžmenta kancelarije”. Kasnije se to može odnositi na upravljanje vašom malom kućnom kancelarijom, na primer.

Kombinovani rezime je hronološki predvođen kvantitativnim sadržajem u kojem vi naglašavate karakteristike koje vas najviše preporučuju za dati posao. Strateški uredite delove u vašem rezimeu tako da najbolje odgovaraju vašim kvalifikacijama stavljajući vaše relevantije kategorije, kao što su obrazovanje, veštine, volonterski rad itd. pre vaše istorije zaposlenja.

Procenite šta vi nudite
Ono što vam nedostaje od iskustva u poslovnom svetu moći ćete da nadoknadite vašom motivacijom za određenim poslom i željom da učite. Stavite se u poziciju menadžera i upitajte: „Zašto da zaposlim baš ovu osobu kad postoji 100 drugih kandidata sa više iskustva?”

Setite se prvih pet razloga zbog kojih biste trebali biti primljeni na intervju. To će vam pomoći da se razlikujete od drugih.

Smislite vaše jedinstvene preporuke u rezimeu
Bilo da ste odabrali funkcionalni ili kombinovani rezime, trebaće vam ubedljiv sadržaj da bi vam menadžer mogao pružiti šansu. Razmotrite sledeću sferu dok budete pravili rezime:

- Iskustvo: honorarno zaposlenje, privremeno zaposlenje, volonterski posao i hobiji u vezi sa tim su ispravna forma iskustva. Fokusirajte se na vaša dostignuća i doprinose da biste pokazali da ste neko iza koga stoji rezultat.

- Veštine i sposobnosi: uključite Vaše veštine koje mogu biti vredne poslodavcu, kao što su: strani jezici, organizacione sposobnosti, verbalna i pisana komunikacija, kreativno rešavanje problema, sposobnosti istraživanja, odnosi sa potrošačima, sposobnost da brzo usvojite nove koncepte, sposobnost da radite nazavisno ili kao deo tima, liderske sposobnosti itd.

- Studenti i diplomci: opišite kurseve, školske projekte, stažiranje i vanškolske aktivnosti koje su od značaja za cilj vaše karijere.

- Druge povoljnosti: u Vašem rezimeu ili propratnom pismu ukažite na to da ste spremni da radite sve smene, za nižu platu u početku ili da ste spremni uzimati časove o svom trošku. Bilo šta od ovog navedenog može biti presudni tas na vagi u Vašu korist.