Mreža poznanstava i nalaženje posla

Mrežu poznastava možete koristiti kako biste dobili detaljne informacije o poslu koji vas zanima. Ako znate nekog ko radi posao koji i vi priželjkujete, razgovarajte s njim. Podaci koje dobijete pomoći će vam da steknete realnu sliku o tome šta određeno radno mesto podrazumeva, kao i da lakše odlučite da li je to karijera koja vas zanima. Postoji još jedan način da odredite da li je određeni posao za vas: posmatrajte zaposlene na njihovim radnim mestima. Dobićete mnogo informacija, i uočiti mnoge bitne stvari u vezi sa različitim funkcijama. Samim tim, lakše ćete se opredeliti za neku od opcija. Osim toga, postaćete mnogo sigurniji u sebe kada budete pozvani na intervju za posao.

Kao što i sami znate, ne objavljuju se svi konkursi za slobodna radna mesta u dnevnim novinama ili na internet stranicama. Korišćenjem tehnike umrežavanja možete otkriti i iskoristiti sve prednosti skrivenog tržišta rada.

Kontaktirajte direktno kompaniju u kojoj biste želeli da radite ili čiji konkursi za posao nisu javno objavljeni. Tako možete sebi obezbediti razgovor za posao u manje konkurentnoj atmosferi. Mnoge kompanije nastoje da privuku sposobne studente koji su pred diplomiranjem ili su tek diplomirali. Ako prisustvujete prezentacijama tih kompanija, dobijate priliku da se bolje upoznate sa njihovim poslovanjem, da uspostavite značajne kontakte, ali i da obezbedite sebi razgovor za posao.