Kako diplomci mogu da iskoriste honorarne poslove za sticanje radnog iskustva

Ako ste skoro diplomirali i imate honorarni posao, mogli biste iskoristiti svoju poziciju da razvijete poželjne karijerne sposobnosti i dopunite svoju radnu biografiju (CV).
''Diplomci ne shvataju dobrobiti honorarnih poslova dok su u potrazi za zaposlenjem'', kaže Pem Kaplin, bivša potpredsednica ljudskih resursa u Fidelity Investments. ''Cenim kandidate koji već rade, jer to pokazuje njihovu inicijativu i radnu etiku''.


Recimo da ste diplomac koji želi da gradi karijeru u reklamnim agencijama. Ako još uvek niste našli posao, mogli bi ste da potražite neki kratkoročni posao dok ne nađete željeni. Iako niste išli na fakultet da bi ste servirali hranu u restoranu, možete ipak razviti sposobnosti koje poslodavci cene dok ste na toj poziciji, kao što su:
* Komunikacija sa mušterijama
* Selekcija prioriteta
* Rešavanje problema
* Donošenje odluka u hodu


Valjano predstavljeni u vašoj radnoj biografiji, ove sposobnosti u radu bi mogle biti odlučujući faktor kada se prijavljujete za neki posao. Ta određena postignuća bi se mogla lako prevesti na rečnik prodavaca – napojnice su ekvivalentne nagradama za dobro obavljen posao. Koji uslužni radnik nije motivisan napojnicama?
”Ako aplikanti/kinje imaju radno iskustvo – na honorarnim poslovima ili onim sa punim radnim vremenom – pokazali/e su da mogu da se uključe u tržište, uče na poslu, komuniciraju sa drugima i poštuju raspored”, kaže Tom MekGouan, menadžer ljudskih resursa u DHL Express kompaniji. ”To su veštine koje su cenjene u svim poslovima”.
Isplativost honorarnog posla
Da bi ste maksimalno uvećali isplativost honorarnog posla, imajte na umu kakav posao nakon toga želite da nađete. Sledeće je da obraćate pažnju na to šta se zahteva, kakve veštine i sposobnosti, u oglasima za taj posao. 


Sada ste spremni da potražite honorarni posao koji bi Vam pomogao da steknete određene veštine. Na primer, ako ste u potrazi za početnom pozicijom u marketingu sporta, potražite honorarni posao u lokalnoj teretani. Iako ćete možda početi samo sa registracijom članova, mogli bi ste da se ponudite članovima kao pomoć u organizovanju nekih događaja. To bi Vam pomoglo da pokažete svoje dobre komunikacione sposobnosti, kao i multi-tasking sposobnosti i veštine organizovanja događaja.
Korišćenje stečenih veština u traženju posla


Kada ste razvili određene veštine, trebalo bi da ih na pravi način iskoristite u traženju posla. Evo nekoliko nagoveštaja:


* U radnoj biografiji (CV): Unesite svoje stečene veštine u odsek „Radno iskustvo“. Pregledan spisak radnog iskustva pomaže poslodavcima da bolje uvide da li imate veštine koje oni traže (preporučljivo je korišćenje opcije „Bullet“ u MS Word-u). Meri Gibs, menadžerka ljudskih resursa već dvanaest godina, kaže da je morala da pregleda toliko mnogo biografija da je imala samo par minuta da pogleda svaku. „Lakše radim svoj posao kada je biografija pregledna i kad mogu lako naći šta tražim“, ona tvrdi.


* Na intervjuu: Pripremite priče koje dobro pokazuju kako ste zaista stekli i koristili veštine koje imate. „Kada vidim da kandidati imaju dobro radno iskustvo, znatiželjan sam da saznam na koji način su ga i stekli“, kaže MekGouan. „Šta su oni stekli dok su obavljali posao kod poslodavca?“
Na primer, intervjuer može pitati, „opišite mi situaciju u kojoj ste rešili neki problem koji je mušterija imala“. Ako ste radili u prodavnici sportske robe, mogli bi ste opisati situaciju sa nezadovoljnom mušterijom. Na primer: „Mušterija je ušla tražeći određeni brend kajaka koji nismo imali u prodavnici. Zaista sam želeo/la da mušterija izađe srećna, pa sam iskoristio/la online marketing i spiskove inventara u cilju pronalaženja kajaka. Jedina prodavnica u kojoj se mogao naći bila je u Beogradu, te sam mu dao/la kontakt telefon pa je mušterija odmah naručila. Ta mušterija sada dolazi redovno u prodavnicu zbog usluge koju sam mu pružio/la. Situacija me je navela da shvatim važnost dobre usluge, i ja želim da koristim to iskustvo i na ovoj poziciji.“
„Oni se mogu prijavljivati za najnižu poziciju, ali poslodavac želi da vidi više inicijative, ukljčujući i dokaze prethodnih sposobnosti da delaju i da napreduju“, kaže MekGouan.

Tekst preveo i adaptirao,
Ljubomir Delević
praktikant u Univerzitetskom centru za razvoj karijere i savetovanje studenata

Prevedeno sa:
http://career-advice.monster.com/career-development/education-training/job-skills-part-time-job/article.aspx