Zašto je radno iskustvo bitno?

Fakultetska diploma nije garancija za dobijanje dobrog posla. Poslodavci će tražiti od kandidata da poseduje određene veštine, iskustvo u radu i izražen potencijal za usavršavanje i napredovanje.

Šta se podrazumeva pod radnim iskustvom?

  • Praktični ili istraživački deo vašeg diplomskog rada ili stručna prakse tokom studija;
  • Profesionalno usavršavanje ili stažiranje;
  • Istraživački rad sa mentorom;
  • Rad na projektima;
  • Honorarni posao;
  • Sezonski posao;
  • Volontiranje


Poslodavci ga traže

Poslodavci žele da zaposle fakultetski obrazovane mlade ljude. Oni moraju biti snalažljivi, komunikativni i dobri u timskom radu. Očekuje se da ste u stanju da dobro organizujete svoje radno vreme i da dobro podnosite mogući pritisak koji posao nosi sa sobom; da se vešto snalazite u svakoj prilici i, naravno, da ste u stanju da uradite više nego što je na prvi pogled potrebno. Morate imati razvijene radne navike.

Razvijaju se nove veštine i stiče novo znanje.

Dobićete priliku da upotrebite teorijsko znanje koje ste stekli tokom studiranja. Kroz praktičan rad možete razviti nove veštine i unaprediti vaše znanje.

Dobro izgleda u vašoj biografiji.

Vaša biografija će izgledati ubedljivije ako navedete više primera kojima ćete dokazati da vladate određenim veštinama.

Mogućnost boljeg izbora profesije.

Sticanjem iskustva u struci dobićete jasnu sliku šta biste želeli da radite u budućnosti, a šta ne.

Obezbedićete sebi posao u struci na vreme.

Poslodavci često koriste radno iskustvo kao obaveznu stavku prilikom otvaranja konkursa. Ako ste bili u prilici da honorarno radite ili volontirate u nekoj firmi, šanse za dobijanje stalnog zaposlenja su vam mnogo veće nego šanse drugih kandidata.

I, na kraju... zarada!

Većina poslova koje biste mogli da radite je plaćena, makar i honorarno. No, nikako nemojte potcenjivati volonterski rad. Bićete na dobitku i tada, jer poslodavci odlično poznaju vrednost volonterskog rada i cene spremnost da se radi bez novčane nadoknade. Osim toga, poslodavci će prepoznati visok stepen motivacije, odgovornost i želju za napretkom