Kako se obući za intervju?

Važan deo pripreme za intervju predstavlja i odabir adekvatne odevne kombinacije. Prvi kontakt sa poslodavcem je izuzetno bitan, te stoga treba strogo voditi računa o utisku koji ostavljamo.

Na početku bi bilo dobro informisati se o tome da li postoji propisan način odevanja zaposlenih i prilagoditi mu sopstveni stil. U slučaju da kodeksom nije strogo naznačeno kako se treba oblačiti, nikada nećete pogrešiti sa klasičnom poslovnom garderobom (košulja, sako, pantalone, suknja, itd.). Bitno je osećati se prijatno u onome što nosimo jer ćemo na taj način smanjiti tremu i biti prirodniji.

Iako odevanje nije presudno za dobijanje željenog posla, postoje pravila kojih se treba pridržavati.

* Zaobiđite izazovnu i previše opuštenu odeću - Izbegavajte iscepane farmerice, preuske i prekratke majice i suknje, obuću sa otvorenim prstima, previsoke štikle.

* Ne nosite kape i šešire - Ovo može delovati kao da nešto krijete. Prekrivanje glave dozvoljeno je samo iz medicinskih i religijskih razloga.

* Birajte neutralne boje - Tako ćete delovati smireno i profesionalno.

* Ne preterujte s detaljima - Previše nakita ili jak miris parfema mogu skrenuti pažnju poslodavca sa onoga što govorite.

* Svedena šminka - Diskretnom šminkom možete istaći oči ili usne.

* Brkovi i brada - Vodite računa o njihovom izgledu i urednosti.

Tačno je da odelo ne čini čoveka, ali je za poslovnu komunikaciju veoma bitno da odamo utisak profesionalne i pouzdane osobe.