Kako se pripremiti za sledeći intervju?

Prvi utisak je izuzetno bitan, zato pažljivo odaberite šta ćete obući. Sa klasičnom odevnom kombinacijom (košulja, sako, pantalone/suknja, itd.) nikad ne možete pogrešiti. Izbegavajte pocepane farmerice, preuske i kratke majice, kratke suknje. Vodite računa da štikle ne budu previsoke. Nikako nemojte ići na intervju obuveni u japanke ili sličnu otvorenu obuću. Nosite umerene, neutralne boje. Nema potrebe za upadljivim nakitom ili prejakim parfemom, diskretna šminka je dovoljna. Brada i brkovi (ako ne želite da se obrijete) moraju biti uredni.

Potrudite se da stignete pre zakazanog termina na intervju, kako biste stigli da se još jednom preslišate. Ukoliko imate veliku tremu, duboko udahnite i setite se svojih kvalifikacija zbog kojih ste i pozvani na intervju, imajte samopouzdanja, jer ukoliko nastupite nervozni i uplašeni, nećete ostaviti dobar prvi utisak.

Vežbajte šta biste odgovarali na pojedina moguća pitanja tokom razgovora za posao. Pokušajte da sebe snimite kamerom, tako da kasnije možete svoj nastup da analizirate iz drugog ugla. Improvizovani intervju vam omogućava da vežbate vaše veštine sa savetnikom za karijeru, poverljivim prijateljem ili kolegama koje mogu da kritikuju vaše držanje i odgovore na pitanja pod pritiskom.

Najvažnije je da budete dobro upoznati sa opisom posla, posetite ponovo internet stranicu organizacije ili još jednom pročitajte brošuru. Ponovo pogledajte sve što ste napisali u svojoj prijavi za posao. Pogledajte šta ste napisali u aplikacionom formularu i propratnom pismu. Na osnovu toga, razmislite o mogućim pitanjima koja bi vam mogla biti postavljena.

Neki ispitivači će vam možda postaviti problemska pitanja/zadatke koje biste vi trebalo da rešite. Najverovatnije nećete imati spremno rešenje, ali zato se potrudite da ponudite logičan i racionalan pristup problemu.

Na kraju, pružiće vam se prilika da i vi postavite neka pitanja. Trebalo bi da se unapred pripremite za ovu situaciju. Verovatno ćete tokom procesa aplikacije i pripreme za intervju shvatiti da vam nedostaju neki podaci ili da vam nisu u potpunosti jasne neke informacije. Intervju vam daje mogućnost da dobijete odgovore na nedoumice u vezi sa poslom.

Intervju, zapravo, predstavlja situaciju u kojoj vam je pružena prilika da na najbolji način predstavite sebe, te nikako ne biste smeli da propustite šansu da to uradite na najbolji mogući način, odnosno, da predstavite sebe u najpovoljnijem svetlu. Postavljanjem inteligentnih i bitnih pitanja o relevantnim temama možete zaraditi puno poena. Inteligentno slušanje je isto toliko bitno. Ako ste tokom intervjua nazreli neku novu i zanimljivu informaciju, pokažite na kraju intervjua da vas je to posebno zainteresovalo.


Zlatna pravila za intervju

 • Govorite jasno.
 • Nemojte biti suviše glasni, ali ni suviše tihi.
 • Vodite računa o brzini kojom govorite. Nije dobro ni da budete previše brzi, ali ni da otežete rečenice.
 • Izbegavajte izveštačenost u ponašanju i govoru.
 • Nemojte preterano da gestikulirate.
 • Izgradite pozitivan, optimističan stav.
 • Nemojte iznositi negativne kritike na svoj račun.
 • Dok govorite, održavajte kontakt očima sa ispitivačem, to će vam pomoći u komunikaciji.
 • Jasno stavite do znanja ispitivaču da znate ko ste i šta želite.
 • Budite spremni da prepoznate jednostavna pitanja koja zahtevaju kratke i jasne odgovore.
 • Slobodno zamolite da vam se pojasni pitanje ako ga ne razumete.
 • Nemojte pokušavati da date odgovor na pitanje koje niste zaista razumeli.