Nekoliko saveta kako sebi a obezbedite intervju

1. Uspostavite kontakt pre slanja CV-ja


Osim ako ne odgovarate na oglas na kojem piše da nema kontaktiranja telefonom, pokušajte da uspostavite kontakti sa osobom koja je zadužena za zapošljavanje u toj firmi, pre nego što pošaljete vaš CV. Čak i ako ne znate ime osobe koja obavlja selekciju, možete da pokušate da se informišete ili od zaposlenih u firmi ili na internetu. Kada nabavite broj telefona osobe, budite kratki. Svrha poziva je da pokažete vaše interesovanje za radno mesto i da možete da doprinesete timu. Uvežbajte način prezentovanja vaših kvalifikacija i način na koji možete da doprinesete daljem radu firme. Neka akcenat bude na firmi, a ne na vama.


2. Završite svoje propratno pismo sa tim da ćete pratiti obaveštenja 


U vašem propratnom pismu napišite nešto poput „U narednim danima pratiću obaveštenja o potencijalnom zakazivanju intervjua, budite slobodni da me kontaktirate, ukoliko bude bilo potrebe. Moj broj telefona je:_____”. Ukoliko kažete da ćete pratiti obaveštenja, to i uradite.


3. Aktivno pratite obaveštenja 


Aktivno pratite obaveštenja u narednih tri do pet nedelja. Raspitajte se o rezultatima konkursa putem telefona ili mejla, izuzev ukoliko u oglasu nije naglašeno da kontaktiranje nije dozvoljeno.
Kada pozovete poslodavca, pokušajte da počnete razgovor sa nečim poput: „Dobar dan, zovem se ____________ i poslao sam vam svoj CV. Veoma sam zainteresovan za mogućnost zapošljavanja u vašoj kompaniji i samo želim da dođem do saznanja na koji način mogu da doprinesem vašem poslovanju…”.
Ukoliko se javljate putem mejla, vaša poruka bi trebala da bude sažeta. Evo jednog primera:
„Poštovani,
Nedavno sam konkurisao za posao__________ u vašoj kompaniji, i samo želim da se uverim da ste primili moj CV. Moje radno iskustvo u _________________, _______________________ i ____________________ čini me dobrim kandidatom za ovaj posao, za koji sam veoma zainteresovan. Spreman sam da odgovorim na sva vaša pitanja, ukoliko ih budete imali. Možete me kontaktirati na _____________. Hvala vam na izdvojenom vremenu.
Srdačan pozdrav,
_________________“


4. Vaš poziv treba da ima svrhu 


Ukoliko je prošlo nekoliko nedelja nakon što ste prvi put kontaktirali poslodavca, a niste dobili nikakav odgovor, pokušajte još jednom. Svrha vašeg poziva, može biti da saznate da li je vreme pozivanja na intervju već isteklo ili da ostavite drugi broj telefona ukoliko ćete biti odsutni. Kao i uvek, budite profesionalni i puni poštovanja.


5. Čuvajte sve informacije koje ste prikupili u vezi sa poslom


Biće vam lakše da stupite u kontakt sa poslodavcem ukoliko ste prethodno sačuvali listu kontakata svih kompanija u kojima ste konkurisali za posao. Vaša lista bi trebala da sadrži kopiju oglasa, ukoliko je uklonjen sa sajta, imajte poseban folder sa vašim CV-jem, propratnim i motivacionim pismom, datumima kontakta, imenima menadžera i sumiranim informacijama koje ste prikupili tokom dosadašnjeg perioda.


6. Ne budite naporni 


Ne kontaktirajte poslodavca previše često, izuzev ukoliko smatrate da umete vešto da napravite razliku između upornosti i toga da postanete naporni. Ukoliko ne umete da napravite tu razliku, pokušajte da ograničite broj poziva na tri do četiri puta. Ne gubite nadu ako vaš trud ne daje željene rezultate, morate biti uporni i strpljivi.