Kako da unapredite svoj javni nastup?

Osećaj da smo spremni je prva stvar koja će nas smiriti pre javnog govora. Priprema će nam, takođe, pomoći da poboljšamo kvalitet našeg govora. Pripremom ćemo smanjiri i tremu pred javni nastup. Trema predstavlja strah od nepoznatog, tako da što se više pripremimo, tim više smanjujemo nepredvidive okolnosti. Razmislite šta bi mogli sve da vas pitaju pri izlaganju, kako ćete se obući, da li ćete se našaliti, kakva je publika i šta se od vas očekuje. Sa javnim nastupom je kao i sa mnogim drugim veštinama u životu – što više vežbamo i ponavljamo, to smo bolji u tome. Što više budete javno istupali, to će strah od nastupa biti manji.

Vizualizujte


Sportisti, muzičari, alpinisti i drugi koji žele da postignu cilj vizualizuju situaciju prethodno u svojoj glavi mnogo puta. Vizualizujte sebe kao da ste taj cilj već ostvarili i unapred doživite osećaj pobede koji će uslediti kada to i ostvarite. Onda, krenite odmah u akciju i maksimalno se fokusirajte na realizaciju cilja – ne razmišljajte o sledećem dok ne ostvarite prvi.


Promeni svoj ugao posmatranja 


Pre nego što izađemo na scenu treba da razmišljamo na ovaj način: „Dobio sam priliku da podelim poruku sa hiljadu ljudi, kako je to super!” Kada počnete da razmišljate na taj način, javne nastupe ćete gledati kao šansu, a ne kao neprijatnu i nepoželjnu situaciju za vas. Ako ste govor dobro pripremili, nervoza će nestati kad krene prezentacija, jer ćete se fokusirati na misli koje govorite auditorijumu, a vaše samopouzdanje će nervozu pretvoriti u pokretača. Najbitnije je da se osposobite da ono što planirate da verbalno izložite nekome, to i kažete.


Sprijateljite se sa tišinom 


Neka vam bude ugodno dok ćutite. Dopustite sebi da izaberete između verbalnog i neverbalnog komuniciranja. Prisustvo drugih i tišina u početku mogu da budu neugodni i neprijatni, ali na kraju smirujući i oslobađajući. Utišati se i duboko udahnuti je ključ vežbe kako da se prevaziđe nervoza.


Budite kratki i jasni 


Predug govor je obično problem kod javnog nastupa s obzirom na to da je prosečno vreme držanja pažnje slušaoca 20 minuta. Vodite se mišlju „manje je više”.


Ostvarite kontakt očima 


Uspostavljanje kontakta oči u oči sa grupom je zaista korisno. To nije samo gledanje u oči osobe, nego prodiranje u trenutno raspoloženje slušalaca. Ovo stvara razliku između govora publici i razgovora sa publikom. Bitno je da mi utičemo na energiju publike, a ne da oni utiču na našu.


Uči uz TED 


TED (Tehnologija, zabava i dizajn) je globalna konferencija u vlasništvu privatne neprofitne organizacije koja je formirana u cilju širenja vrednih ideja. Pogledaj na internetu neke od najviše vrednovanih TED konferencija i nauči od naboljih govornika kako to čine. Vežbaj pred prijateljima koji će ti dati iskrenu povratnu informaciju o tvojima govornim sposobnostima.