Greške pri traženju posla

Pripremali ste se za intervju sa poslodavcem i odvojili dosta vremena na dobro napisan CV, međutim, moguće je da ste napravili neke od grešaka koje ćemo navesti u daljem tekstu. Zbog tih grešaka moguće je da ne dobijete posao za koji ste aplicirali.

Opustili ste se oslanjajući se na svoja prošla impresivna postignuća
Poslodavac će vas zaposliti ako se uveri da ćete učiniti impresivne stvari za njih u budućnosti, a ne samo zato što ste ih uradili u prošlosti. Veoma je bitno da budete svesni te razlike. Potrudite se da razumete zahteve potencijalnog poslodavca. Umesto oslanjanja na činjenicu da ste pohađali elitne škole, da ste imali puno nagrada ili uspešnih projekata iza sebe, povežite svoje iskustvo sa ciljevima koje budući poslodavac želi da postigne. Na primer, ako znate da kompanija planira da se proširi u novom proizvodu, naglasite činjenicu da ste uspešno sproveli projekat koji se tiče tog proizvoda.

Preterivanje ili premalo informacija u CV-ju


Ukoliko ste svestrani, pohađali ste različite kurseve ili bili aktivni na različitim projektima ili poslovima, nema potrebe da sve stavljate u vaš CV. S druge strane, ukoliko ste početnik i nemate radnog iskustva koje biste mogli da stavite u CV, onda je bolje da navedete što više dodatnih aktivnosti u toku studija, kako bi se iz CV-ja videlo da ste osoba koja je vredna, aktivna i svestrana. Treća opcija je da imate dovoljno iskustva u traženoj poziciji, pa u skladu s tim istaknite relevantne informacije, jer su poslodavci najviše zainteresovani za to kako možete pomoći njihovoj kompaniji. Na primer, ako ste psiholog koji se prijavljuje za posao u ljudskim resursima, činjenica da ste završili kulinarski kurs nema potrebe da stoji u CV-ju. Podaci koje navedete u CV-ju treba da ukazuju na to da ste vi prava osoba za konkretan posao, te možete navesti detaljnije one informacije koje su relevantne za posao za koji ste konkurisali.

Nemate profesionalni profil na internetu 


Neki poslodavci u obzir uzimaju podatke koji su o vama dostupni na internetu. Ne bi bilo loše da sprovedite pretragu na internetu da biste utvrdili da je lako naći relevantne profesionalne informacije o vama. Kreirajte profile na odgovarajućim sajtovima, poput LinkedIn, jer time možete da ostavite pozitivniji utisak na poslodavca. U pitanju je društvena mreža namenjena isključivo poslu i poslovnoj primeni. Stranica predstavlja neku vrstu vašeg internet CV-ja.

Vaša pojava i imidž 


Da li ste se obukli i doterali prikladno za intervju i sastanak? Da li govorite jasno i inteligentno? Da li delujete aljkavo, imate zadah, telo vam je u lošem položaju ili imate čudnu frizuru?
Ukoliko ne obraćate pažnju na detalje vaše pojave, ispeglano odelo, odgovarajuću garderobu, higijenu, poslodavac može s razlogom da se zapita kako ćete obraćati pažnju na detalje i bitne elemente posla.