Ključni elementi potrage za poslom

S obzirom na svu potrošenu energiju i stres kao posledicu stalne kritike vaše biografije (CV), praćene neizbežnim rundama prepravki, jedino je ljudski za vas zaključiti: “Dosta više! Živeću bez da iko procenjuje moj rad u narednih, recimo, deceniju ili tako nešto!”

Ali bez obzira koliko je dobra Vaša biografija, morate se suočiti sa istinom „lovca na posao”: sam po sebi, vaš CV vam neće ponuditi posao niti priliku za posao.

Evo nekoliko ključnih elemenata potrage za poslom koje biste trebali detaljno razmotriti:

Vaše propratno pismo

Za većinu poslodavaca, vaše propratno pismo je prva stvar koju vide u vezi sa Vama. Međutim, ono im se nikako neće svideti ukoliko obiluje gramatičkim ili sadržajnim greškama, ili ukoliko je uopšteno ili žargonski napisano.
„Vaše propratno pismo bi trebalo da bude vaša priča – šta vas čini jedinstvenim i savršenim za posao” kaže Bred Karš, autor Ispovesti direktora regrutacije.

Vaše veštine intervjuisanja

Improvizovani intervju vam omogućava da vežbate vaše veštine sa savetnikom za karijeru, poverljivim prijateljem ili kolegom koji mogu da kritikuju vaše držanje i odgovore na pitanja pod pritiskom. Možete čak i da snimite kamerom tako da kasnije možete sami da analizirate iz drugog ugla.

Vaša pojava i imidž

Da li ste se obukli i doterali prikladno za intervju i sastanak? Da li govorite jasno i inteligentno? Da li imate zadah, telo u lošem položaju ili čudnu frizuru?
„Ukoliko ne obraćate pažnju na detalje vaše pojave – ispeglano odelo, odgovarajuća garderoba, higijena – poslodavac može s razlogom da se zapita kako ćete obraćati pažnju na detalje i bitne elemente posla,” kaže Pamela Holand, koautor Upomoć! Da li je to potez ograničavanja karijere?

Taktike traženja posla

Veb sajtovi sa ponudama za poslove i savete u karijeri Vam pomažu da se koncentrišete na „online” pretragu posla. Međutim, imaćete mnogo više uspeha ukoliko proširite svoju pretragu, pogotovo ukoliko uključite mnoštvo aktivnosti izgradnje mreže kao što su: informacioni intervjui, uključivanje u profesionalne organizacije i traženje saveta od porodice, prijatelja i kolega.
Istraživanja pokazuju da 64% isptanika iskazuje da su novi posao našli preko interneta.

Meta vaše pretrage

U vašoj potrazi za poslom, možda sve radite ispravno osim najvažnije stvari: traženje posla koji bi se poklopio sa vašim obrazovanjem, iskustvom, veštinama, sposobnostima i interesima.

Ko odlučuje šta se sa čim poklapa?

Konačno, to je poslodavac, ne vi. Ukoliko poslodavac misli da ste konkurisali za posao koji je iznad ili ispod vaših sposobnosti, bićete isključeni u žurbi – bez obzira koliko dobar vaš rezime bio.