Ja želim posao, a ne proces

Dakle, koji je proces koji će vam pomoći da saznate šta da radite s ostatkom svog života?

Postoje četiri stadijuma. Pogledajte ovu skicu:

Mislite o sebi
O svojim sposobnostima
O svojim interesovanjima
O svojoj motivaciji

Saznajte o poslovima
Kakvih sve poslova ima?
Šta taj posao uključuje?


Odlučite

Kako da spojim sposobnosti, interesovanja, motivaciju i perspektivnost posla?
Kako da napravim najbolji izbor? Preduzmite potrebne korake

Informišite se:
Gde su poslovi?
Kada i gde se oglašavaju slobodna radna mesta?
Kako da se prijavim?

Ovaj proces uspeva kod velikog broja ljudi, iako ne morate slepo da pratite korake ovim redosledom.

Prvi deo uključuje malo razmišljanja o vama samima. Većini nas ovo ne dolazi samo od sebe. Mislite o tome kakva ste osoba, kakav je vaš temperament, koje su vaše sposobnosti, interesovanja, motivacija i vrednosti.

Drugi deo uključuje dodatno istraživanje ideja vezanih za posao koji biste možda obavljali. Ovo će vam pomoći da saznate više o tome šta neki posao uključuje i kako biste reagovali na njih. Za uzvrat, ovo će vam omogućiti da saznate više toga o sebi. Ova dva koraka bi trebalo da vam pomognu da izgradite opis svog idealnog posla. Možda čak i počnete da pravite kratku listu karijera koje vas interesuju.

Sledeći stadijum je da odlučite kojim opcijama ćete se dalje baviti. Iskoristite pomoć savetnika za karijeru sa kojim možete da prođete kroz “za” i “protiv” vaših opcija. Jeste li spremni da realizujete svoj plan? Ovo je poslednji stadijum. Gde i kad se mesta za posao oglašavaju? Kako i kojim putem se prijavljujete? U Centru za razvoj karijere postoji dosta materijala koje može da vam pomogne. Hvatanje u koštac sa ovim procesom će vam pomoći da efikasno upravljate svojom karijerom i u budućnosti. Sledeći tekst pruža detaljniju sliku o prva dva koraka.

MISLITE O SEBI

Verovatno ćete biti najsrećniji obavljajući posao koji koristi veštine koje vi najviše volite da koristite. Već ste imali dovoljno vremena da se na fakultetu uključite u različite aktivnosti. Možda i dalje imate priliku da se još više uključite. Zapišite neke od stvari koje su vas zainteresovale. Razmislite o stvarima koje ste uradili. Zašto da ne iskoristite priliku da u isto vreme sastavite svoj CV i razmislite? Fokusirajte se na to koje veštine možete da ponudite svom poslodavcu.

Isto tako, razmotrite sta želite od posla. Vaše lične sklonosti su bitne kada činite izbor. Npr, različite stvari motivišu svakog od nas i one će nam pružiti zadovoljstvo na poslu. Postavite sebi pitanje šta je to što je vama lično bitno. Jeste li razmisljali o lokaciji, ličnim faktorima kao što su veze, stil života, i buduća porodica? Sta želite da izbegnete? Šta želite da dosegnete?

PRONALAŽENjE INFORMACIJA O POSLOVIMA

Možda ćete otkriti da neke od ideja do kojih ste došli želite da dodatno istražite. Kako ćete ih istražiti da vidite da li vam odgovaraju? Saznajte tako što ćete:
- Svesti spisak poslova na one koji su najverovatniji ili najinteresantniji. Ne možete da razmatrate sve poslove.
- Čitati dostupan materijal vezan za karijeru, i u štampanoj formi i na Internetu – koristite izvore u Centru.
- Klasifikovati vidove posla koji nisu dobro pokriveni u pisanim izvorima, kao što je npr. nagoveštaj stila života.
- Istražiti na koje načine se isto zanimanje može razlikovati kada se obavlja u različitim branšama, npr. marketing u kompanijama i kulturnim ustanovama.
- Razgovarati sa ljudima u vezi sa njihovim poslom.
- Potražiti sezonske poslove ili organizovati svoju sopstvenu potragu za poslom ili radno iskustvo.

ŠTA DALJE?

Do sada ste počeli da razvijate neke svoje kriterijume koje možete koristiti da biste ih uporedili sa poslovima za koje saznajete. Čitavo ovo istraživanje bi trebalo da vam omogući da napravite dobar izbor. Zapamtite da je mala verovatnoća da će vam samo jedan posao odgovarati. Ovaj izbor ne mora biti doživotan, iako postoje neke opcije koje bi mogle da vam zatvore druge opcije. Ali, ako ste obavili dovoljno temeljnu pretragu, bićete svesni toga i moći ćete to da uzmete u obzir kada budete donosili odluku. Savetnik za karijeru vam može pomoći da izvagate “za” i “protiv” iste opcije sa kojom se suočavate. Ako ste doneli neke odluke, vreme je da nastavite dalje i isplanirate strategiju. Koristite materijal o potrazi za poslom, u Centru, za sledeći stadijum u procesu.