Šta nakon diplomiranja?

 

Da li ste spremni za ono što Vas čeka nakon završetka visokog obrazovanja? Da li ćete biti sposobni da se usredsredite na traženje posla i na kraju, na Vaš prvi posao? Odgovorite na sledećih šest pitanja da saznate.

Da li znate šta želite?

Možete pomisliti da će poslodavci ceniti Vaš “Spreman/na sam da radim ili učim bilo šta” pristup nalaženju posla. Ipak, većina poslodavaca će to protumačiti kao “Ja sam očajan” ili “Ja nemam cilj, tako da samo ciljam na bilo šta što naiđe”.

Ako niste sigurni koju vrstu posla želite da obavljate, vreme je da poradite na tome sa karijernim savetnikom na Vašem fakultetu. Sa njim možete uraditi test profesionalnih interesovanja i naučiti kako i zašto informativno intervjuisanje može da Vam pomogne da otkrijete svoj cilj, razgovarajući o svojim brigama sa nekim ko je obučen da Vam pomogne.

Da li imate iskustva?

Poslodavci traže dokaz da ste stekli iskustvo u svojoj profesionalnoj oblasti, kroz praksu, kooperacije, honorarne poslove, sa punim radnim vremenom ili čak putem volontiranja. Ako još uvek nemate ovakvu vrstu iskustva, možete se kladiti da mnogi od vaših vršnjaka imaju i verovatno će imati prednost u odnosu na Vas u nalaženju svog prvog posla.

Ali ne očajavajte ako vam nedostaje iskustvo. Možete ga dobiti odmah ili nakon što diplomirate radeći praksu, volontiranje ili honorarne poslove.

Da li dobro poznajete svoju profesionalnu oblast?

Zamislite da odete na intervjuu i kažete: "Ja volim ovu oblast i znam mnogo o tome - zato želim da se bavim njome". Intervjuer odgovara rečima: "Zanimljivo. Recite mi šta znate.". Ukoliko ne znate da „beknete“ tom trenutku, Vi ste u nevolji.

Kada ste odabrali polje svog budućeg rada, pažljivo ga proučite kako bi potencijalni poslodavci znali da ga razumete. Istražujte glavne profesionalce te oblasti čitajući industrijske publikacije, posećujući veb sajtove u vezi te industrije, učestvujte u stručnim organizacijama i prisustvujte njihovim konferencijama i seminarima.

Da li imate ubedljivu radnu biografiju (CV)?

Možete biti najbolji kandidat za posao kojeg je svet ikada video. Ali ako sebe ne ispromovišete efikasno u Vašoj radnoj biografiji i motivacionom pismu, to niko neće saznati.

Zato učinite svoj rezime najboljim što može biti. Prilagodite ga svakom konkretnom poslu koji tražite, pazite se najčešćih grešaka i budite sigurni da dokument izgleda dobro dok se čita. Saznajte kako možete da sastavite pristojnu biografiju, čak i kao ste nedavno diplomirali.

Možete li dokazati sve što ste napisali o sebi u CV-ju i rekli na intervjuu?

Poslodavci su susreli sve vrste kandidata, uključujući i neke koji su lagali o svojim dostignućima.

Prirodno je za poslodavce da budu malo skeptični. Zato morate da efikasno dokažete sve što ste tvrdili u Vašem rezimeu ili u razgovorima podržavajući to konkretnim primerima. Još bolje, postavite na internet Vaš karijerni portfolio koji dokazuje Vaše prethodne uspehe.

Da li ste spremni za to kako čudan realan svet može biti?

S vremena na vreme, stvarni svet može da bude veoma čudno mesto, zbog različith ličnosti ljudi, agenda i radnih stilova. Na primer, odluke koje treba da se zasnivaju na materijalnim informacijama i logici se ponekad zasnivaju na kancelarijskoj politici. I Vaš uspeh na poslu (ili izostanak istog) će zavisiti od toga koliko umete sa ljudima kao i od Vaših tehničkih sposobnosti. Zato budite spremni da budete procenjivani ne samo na osnovu dostignuća u vezi Vašeg posla, kao i da Vi sudite drugima ne samo na osnovu njihovih poslovnih dostignuća.


Za mnoge, postdiplomski svet može biti stresan i uzbudljiv u isto vreme. Možete da smanjite svoju anksioznost i maksimizirate svoj krajnji uspeh idući otvorenih očiju i psihički potpuno spremni za sve izazove koji Vas očekuju.