Kako donosimo odluke

 

Razmislite o nekoj odluci koju ste ranije doneli - na primer, kada ste odlučivali koji fakultet da upišete. Setite se kako je tekao proces donošenja odluke. Na koji način ste prikupljali informacije? Na koji način ste izabrali jednu od mnoštva opcija? Ukoliko ste imali problema u donošenju odluka u prošlosti, to možete da izmenite korišćenjem drugačijeg pristupa. Vidite navedene stilove donošenja odluke i pokušajte da identifikujete svoj dominantni stil:

1. Intuitivno. Odlučujete se za jednu od opcija uzimajući u obzir, pre svega, svoje dotadašnje iskustvo i intuitivno dolazite do pretpostavke koja opcija predstavlja najbolje rešenje. Razmislite koliko je vaša intuicija bila pouzdana. Mada se delom zasniva na znanju i iskustvu, ona vrlo često može dovesti do pogrešne odluke.

2. Logički. Sistematski pristup - razmatrate sve argumenate: za i protiv. Taj pristup može biti od pomoći pri određivanju vlastitih prioriteta, kada je neophodno da se odlučite za jednu od mnoštva opcija.

3. Razgovarajući sa nekim. Potrebno vam je da nekom saopštite svoje misli, kako biste i sami stekli jasniji uvid u opcije koje vam se nude. Razgovor sa savetnikom za vođenje karijere ili sa nekim ko vas dobro poznaje može vam pomoći da donesete odluku. Dobar savet vam može pružiti i neko ko je takođe morao da prođe kroz proces donošenja slične odluke.

4. Dvoumljenjem. Potrebno vam je dosta vremena da razmislite pre nego što se odlučite za jednu od opcija. Prikupljate podatke sve dok niste sasvim sigurni da ne možete pogrešiti. Ovaj metod je dobar jer će odluka koju konačno donesete biti temeljno promišljena. Ipak, bilo bi korisno da odredite datum do kada morate doneti odluku, jer postoji opasnost da preterate sa odugovlačenjem i da se izgubite količini podataka.

5. Testiranjem mogućih opcija. Odlučujete se za jednu opciju tek pošto u praksi proverite šta sve ta opcija podrazumeva. Sticanje relevantnog radnog iskustva ili razgovor sa nekim ko se bavi poslom za koji ste zainteresovani, može vam pomoći da donesete pravu odluku.