10 razloga za ulaganje u karijeru

Ne ulaganje u sebe je kao ploviti niz brzu reku bez vesla, mape ili znanja šta nas čeka iza sledeće krivine. Stvari mogu ići dobrim tokom neko vreme, ali u određenom trenutku shvatićeš da si napravio veliku grešku.

Da bi izbegli teškoće, morate praviti pažljive poteze prilikom postizanja svojih ciljeva u karijeri i životu.
Ako ovo nije dovoljno da Vas ubedi, sledi 10 bitnih razloga za ulaganje u Vašu karijeru.

1.Svako ulaganje se isplati
Ulaganje u sebe se više isplati nego bila koja druga finansijska investicija. Tokom života, sticanje moći i nezamislivih mogućnosti koje nam stvaraju veće šanse za zaposlenje i zadovoljstvo koje proizilazi iz ličnog uzdizanja su neprocenjivi.

2.Moć je u tvojim rukama
Ako ti odgovaraš za svoje postupke, onda je tvoj posao da obezbediš da ne skreneš sa prave putanje. Tvoj je posao da neguješ rast i prosperitet. A to postižeš kroz pažljivo planiranje, dosledno izvršavanje misije i ulaganja u sebe.

3.Vrednuj sebe više
Predstavi dve strane sebe. Na jednoj strani nabroj svoje sposobnosti i ciljeve, a na drugoj svoje veštine, ideje , znanje i načine da ostvariš svoje želje. Ulaganje u drugu stranu, omogućava poboljšavanje i ostvarivanje prve.

4.Možeš postati cenjen
Možeš ostvariti velike ciljeve. Mnogi od nas zadovoljavaju se malim stvarima, ne shvatajući koliko mogu da postignu. Pronalaženjem svojih talenata i ulaganjem u svoje potencijale postajete cenjeniji i poštovaniji u svojim očima, ali i u očima drugih.

5.Možeš postići svoje ciljeve
Tvoja karijera i životni cijevi su daleko važniji od samih želja. Sanjarenje bez aktivnog delovanja može usporiti razvoj karijere. Ulaganje u prave stvari, kao što su obrazovanje i sticanje iskustva povećavaju šanse za ostvarenje ciljeva i to predstavlja pravi korak ka odgovornijem delovanju.

6. Sam kreiraš svoju budućnost
Karijera je tvojim rukama, sam možeš da je oblikujes. Ulaganje u sebe daje ti moć da jasno vidiš pravac kojim bi trebalo da ideš. Ponekad investiranje u sebe znači i rizik, ali to je cena za uspeh i sreću.

7.Zato što je svet nepredvidiv i kompleksan
Ne možeš znati sve što ti treba i ne možeš sve da uradiš sam. Nemoguće je postići sve bez neke vrste pomoći. Zato je bitno da pronadješ one koji ti mogu pomoći i pokazati ti način kako da ostvariš svoje ciljeve.

8.Život je suviše kratak za prosečnost
Nemaš taj luksuz da budeš prosečan – tačka! Da li ćeš se opredeliti za samo- unapredjenje ili ćeš proslediti zadatke nekome ko ume da ih uradi bolje i stručnije od tebe, definiše nivo prosečnosti i tvoje ambicije.

9.Može biti kliše...ali i ne mora...
Vremenom će nam se otvarati razni putevi, perspektive koje nemamo trenutno. Jednog dana kada pogledamo u nazad svi problemi delovaće samo kao male prepreke na putu. Fokus tvojih interesovanja sada je na krupnijim zadacima: Život koji vodiš, koliko sii zaista srećan, mogućnosti koje imaš ispred sebe, nasledje koje ostavljaš za sobom. Ulaganje u sebe i unapredjenje sebe doneće ti samopouzdanje i hrabrost da veruješ u sebe i radiš ono što si zamislio.

10.Na koga se još možeš osloniti
Kada započinješ nešto novo sam si, retko će se desiti da pomoć dobiješ ako je ne zatražiš. Zato ulaganje u sebe i svoje znanje i sposobnosti ti omogućava lakše poslovanje i veće su šanse da napreduješ i postigneš ono što želiš.

Kako da investiraš u svoju karijereu?
Investiraj u bolje razumevanje sebe i svojih želja i postizanje ciljeva, planova, profesionalnih veština, znanja, stvaranja ličnog branda i profila. Uradi to sam ili plati stručnjacima da to urade.
Pokušaj da misliš pozitivno, planiraj, radi na sebi, razvijaj ciljeve, konsultuj se sa ekspertima, idi na kurseve, unapredi svoje veštine. Investiranje u sebe je rizičano ali se isplati.