Pisanje dobre biografije

Smernice za pisanje CV-ja i korisne fraze

Šta je propratno pismo? - Propratno pismo je prva stvar koju poslodavac vidi o vama. Najčešće se piše u telu mejla kada šaljete svoj CV na konkurs.

Klasične greške koje treba izbegavati pri pisanju CV-a - Ovde su vam sažeto izlistan greške koje ne biste trebali da pravite prilikom pisanja svog CV-ja.

Kako napisati dobru biografiju? - CV (lat. Curriculum Vitae) predstavlja Vašu radnu biografiju. On predstavlja prvi kontakt sa poslodavcem i vid samoprezentacije.

Motivaciono pismo - Motivaciono pismo je esej koji predstavlja obavezan deo dokumentacije prilikom konkurisanja za većinu studentskih programa – stipendija, praksi, volontiranja, studija u inostranstvu ili studentskih razmena. Osnovni cilj motivacionog pisma je prikazati sebe u najboljem svetlu i ubediti komisiju da izabere upravo vas. Mnogo je ličnije od radne biografije ili propratnog pisma, te dozvoljava veliku dozu subjektivnosti i slobodu kada su u pitanju forma i način pisanja.
10 najčešćih pitanja poslodavaca sa savetima i primerima odgovora - U ovom tekstu ćemo vam predstaviti neka od pitanja sa kojima se najčešće možete susresti na razgovoru za posao i primere odgovora. Naravno, idealan odgovor ne postoji i zavisi od posla za koji se prijavljujete, ali postoji neka zajednička ideja kojom treba da se vodite dok smišljate i dajete odgovor.

Pet načina kako nam volontiranje može pomoći u pronalasku posla

Kako obezbediti dobre preporuke?

Nemate dovoljno iskustva?

Pisanje CV-ja

Primer propratnog pisma - Na konkurs za posao uz vašu biografiju potrebno je poslati i propratno pismo. Primer propratnog pisma.

Europass primer CV-a

Kritika biografije

Ključni GLAGOLI za pisanje biografije i prijave za posao

Ključne FRAZE za pisanje biografije i prijave za posao

CURRICULUM VITAE - primer

Standardni sadržaj biografije

Na šta treba obratiti pažnju?

Pisanje efektivne biografije